Vechtsporten, zoals kickboksen, karate of boksen, vergen veel van je spieren. Het zijn explosieve sporten met weinig rustmomenten. Niet alleen het stoten en trappen vereist veel kracht, ook het incasseren van een stoot of trap.

Ik weet er zelf alles van. Vanaf mij 8e jaar beoefende ik karate, taekwondo en judo. Later heb ik mij in kickboksen gespecialiseerd.


1

Intensieve belasting van je spieren

Bij kickboksen en andere vechtsporten belast je bijna alle spieren. Je traint heel je lichaam, het is een full body workout.

Bij trainingen staan vaak rug-, heup- en buikspieren centraal. Ze zijn de basis voor alle stoten, worpen en trappen.

Dus naast het trainen van arm- en beenspieren moet je aan deze spieren veel aandacht besteden.

Vechtsporten worden meestal intensief beoefend. Niet alleen omdat je er veel spieren voor moet trainen, maar ook omdat sparren en wedstrijden veel kracht en conditie vergen. Op alle niveau’s. Veel vechtsporters trainen meerdere keren per week in de sportschool om zich goed voor te bereiden. Je verbrandt veel calorieën (700 calorieën per uur!)


2

Vechtsport en training

Veel aandacht moet worden besteed aan je core: de buikspieren en de rugspieren.

Voor het versterken van de armspieren zijn opdrukken en jezelf optrekken effectief. De hamstrings hebben ook extra training nodig, bijvoorbeeld door lunges en andere oefeningen.

Tijdens het trainen is het verstandig om je stoten niet te overstrekken. In het algemeen geldt verder: train niet te zwaar. Liever vaker licht en op lenigheid en flexibiliteit trainen is het devies.


3

Voorkom blessures

De meeste voorkomende blessures zijn hamstring en rugblessures. De hamstring blessures komen vaker voor tijdens trainingen. De sporter is bijvoorbeeld niet goed opgewarmd waardoor hij een spier kan verrekken. of soms ook na een wedstrijd waardoor hij last kan krijgen bij een trap of tijdens een ongelukkig moment (glijpartij).

De hamstrings (Biceps Femoris Muscle) lopen langs de achterkant van je benen. Als je veel zit, bijvoorbeeld op kantoor of thuis, worden ze korter. Om blessures te voorkomen moet je ze daarom regelmatig trainen en stretchen. Dat maakt ze sterker en flexibeler. Bij een lichte overstrekking bij een trap (of bij een glijpartij) verrek je ze dan minder snel.


4

Een merkbaar effect van massage

Met een massage help je het lichaam bij een snel herstel. Massage werkt niet alleen stress verlagend, het vermindert ook de spierpiin na de training. Omdat je zoveel spieren intensief gebruikt is regelmatig massage bijna onmisbaar.

Want tijdens het kickboksen gebruik je zowel alle spieren van je lichaam. Zo begin ik met een deep tissue massage. Langzaam verminder ik vervolgens de druk op je spieren. Tegelijkertijd worden de massage bewegingen langer, ik strijk langer de betrokken spier.

Ook rekken en uitfietsen na een training helpt. Maar een massage is de beste ontspanning voor je lichaam.

In mijn praktijk behandel ik vaak de kuiten. Die zijn bijvoorbeeld gespannen door hardlopen of een andere training. Dan voelen de benen zwaar aan. Met een massage vermindert de verzuring in je benen waardoor je beter kan trappen.

Tijdens een kickbokswedstrijd (en ook wel in een training) krijg je regelmatig trappen op je bovenbeen. Die trappen maken je spieren stijf en hard. Met een sportmassage kan je ze losser krijgen waardoor trappen steeds makkelijker zal gaan.

Naast ontspanning is de houding van je lichaam ook belangrijk. De juiste houding helpt je bij het lopen, slapen maar ook het zitten. Dit kan ook veel problemen voorkomen zoals verkorte hamstring, liesklachten maar ook onderrug klachten.

Typische vechtsport blessures en massage.

“I’ve failed over and over again in my life. And that is why I succeed.”

Vechtsporten zijn full-contact sporten en daarom niet zachtzinnig. Door de strenge reglementen valt het aantal blessures echter mee. De aard van de sport brengt echter wel met zich mee dat men af en toe een blessure oploopt tijdens trainingen.

Maak een afspraak


H

Nekklachten gaan vaak samen met schouderklachten

Nekklachten komen ook vaak voor bij kickboksen etc. Ze gaan vaak samen met schouderklachten en ook wel met rugklachten. Vaak is de oorzaak niet heel duidelijk. Stress kan een factor van belang zijn. Niet alleen lichamelijke stress, maar ook mentale stress en andere spanningen.

Nekpijn komt ook voor bij een verkeerde beweging of een verkeerde houding. Nekpijn kan behoorlijk pijnlijk zijn. Je voelt vaak je spieren en banden. Soms gaat het samen met hoofdpijn of uitstralende pijn naar de armen.

Vaak is tegelijkertijd het gebied tussen je schouderbladen en boven op de schouders hard en pijnlijk. Ook rugpijn speelt regelmatig een rol.

Nek- en schouderklachten behandel ik altijd met strijkingen, oftewel effleurage. De Effleurage is het verplaatsen van de handen over de huid met constante druk. Je zet dan druk in de heengaande beweging, terwijl je een teruggaande beweging zonder druk toepast. Het is ook de effectiefste massagetechniek voor de rug.

Wanneer de pijn zich op sommige plekken concentreert pas ik daar frictie toe. Bij frictie druk ik met de duim op het zachte bindweefsel, de spier of de pees. Het bevordert de doorbloeding.


H

Hamstring klachten en blessures komen veel voor

De hamstring bevindt zich aan de achterkant van je bovenbeen.

Bij kickboksen, boksen en andere vechtsporten kom ik veel hamstringblessures tegen. Dat heeft te maken met het explosieve karakter van deze sporten. Door een verkeerde beweging of door snel wenden en keren kan de hamstring inscheuren.

Je voelt een scherpe pijn, die vaak uitstraalt naar de bilspier. Daarom behandel ik niet alleen de hamstring zelf. Ook de bilspier zelf krijgt de nodige aandacht.

Om hamstring klachten te voorkomen is het van belang om veel te rekken en de hamstringspieren langer te maken.

Tip! Bij training en bij wedstrijden: Eerst 5-10 min. rekken. Daarna 5-10 min. rustig beginnen met trappen, zonder kracht.

Regian “The Immortal” Eersel

Regian Eersel, professioneel kickbokser

Ik kom nu al ruim 2 jaar bij Jurgen. Ik neem meestal een sportmassage na een training in voorbereiding van mijn wedstrijden. Bij elke behandeling pakken we een andere spiergroep aan. Jurgen heeft “gouden handen”. Hij voelt altijd aan waar de problemen zitten. Hij is zeker een toegevoegde waarde voor mijn carrière.

Prestaties

  • Dutch Kickboxing Champion (2012)
  • Lion Fight Super Middleweight world Champion USA (USA, 2016 | 3x verdedigd tegen DC Pratt, Matous Kohout en Joakim Hägg)
  • Mix Fight Gala world Champion, (Duitsland, 2017)
  • Lightweight kickboxing World Champion (One Champion FC, Singapore, 2019 en 2020 | 2x verdedigd tegen Nicky Holzken en Mustapha Haida)

Angel Opoku, amateur kickbokser Cklasse

Bij lichamelijke ongemakken of spierpijn ga ik altijd naar Jurgen. Hij is professioneel, weet snel de oorzaak van het te achterhalen en geeft uitleg over de oorzaak en voorkomen van het probleem. Fijne service van een beroepsprofessional.